O DRUŠTVU

Na Debelem hribu je bilo leta 2009 ustanovljeno Vinogradniško-sadjarsko turistično društvo Debeli hrib, ki povezuje pridelovalce vina in sadja ter združuje vesele in iskrive ljudi iz okolice in širom domovine. Društvo se ukvarja s turističnimi dejavnostmi, se povezuje z drugimi društvi v občini Ivančna Gorica in sorodnimi vinogradniškimi društvi.

Društvo organizira tradicionalni prikaz »reza vinske trte«, postavljanje klopotca, martinovanje in krst mladega vina, pohod po Kozlevčarjevi poti, prvomajski kres, novoletno srečanje članov društva ter ostale priložnostne dogodke, povezane z delovanjem društva. Poglavitna dejavnost društva je organizacija predavanj o vzgoji, negi in zaščiti vinske trte, sadnega drevja ter strokovno pomoč pri kletarjenju. Člani društva se udeležujejo vseh prireditev v občini in se širši javnosti predstavljajo z vini na sejmih po Sloveniji. Sodelujejo na tednu cvička in s tem promovirajo svoja vina in kraj. Društvo je član Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Zaradi ugodnih podnebnih pogojev na Debelem hribu  in Čagoški gori raste vinska trta že davna leta, stoletja. Staro vinsko trto, prevladujočo šmarnico, so vinogradniki skozi čas zamenjali s sodobno trto, imenovano cepljenko. Tako sedaj v vinogradih prevladujejo modra frankinja, žametna črnina, kraljevina in laški rizling, ki so osnova za vino cviček. Zasajene so tudi trte kerner, pinot, gamay, zweigelt, portugalka, šentlovrenka, chardonnay in druge sorte. Nekaj je ohranjenih tudi avtohtonih starih sort, kot so: šmarnica, izabela, otela, bakuš in amerikan, ki pa se večinoma uporablja, kot vinogradniki radi rečejo, »za zobanje«. Debeli hrib je že od nekdaj znan po vinogradih, vinih in zidanicah.

Debelohribček je vino, ki je pridelano na Debelem hribu, iz belih ali rdečih ali obeh sort grozdja, ki pa ni nujno, da ima krarakteristike cvička.

Cviček je slovenksa posebnost in je edino vino, ki je v Evropski uniji registrirano kot zvrst rdečih in belih sort vin. Osnovne vinske značilnosti temu vinu daje žametna črnina, ki je avtohtona slovenska trta. Za poln okus in pitnost pa se v cviček zvrščajo še modra frankinja, kraljevina in laški rizling.